Casa Tartufo e Mare

@ Copyright Casa Tartufo e Mare

Charm in Le Marche

Le Marche is gelegen tussen de ruige Apennijnen en de Adriatische kust. Het biedt een adembenemend landschap van heuvels met wijngaarden, graan en zonnebloemen, gecombineerd met prachtige vergezichten. Hier kunnen mooie wandelingen gemaakt worden bijvoorbeeld bij de Monte Catria, en in het natuurpark van de Gola del Furlo. Ook is een bezoek aan de grotten van Frasassi (de grootste van Europa) zeer de moeite waard !

De Adriatische kust

In minder dan een half uurtje ben je vanaf Casa Tartufo e Mare aan de kust. De kust heeft overal wat anders te bieden. Het dichtstbijzijnde zwem- en zonstrand is te vinden langs de kust van Fano. Maar ook Torette, Marotta en het mondaine Senigallia zijn heel dichtbij. Hier vind je La Spiagga di Velluto, het fluwelen strand en zijn de leukste strandtenten te vinden! Vrijwel de gehele kustlijn tussen deze plaatsen is gevuld met restaurants en een hele rij strandtenten waar u voor een dag of een week stoelen, ligbedden en parasols kunt huren. Een beetje verder weg vind je de stranden van Pesaro en de stranden langs het natuurgebied Monte San Bartolo. In Pesaro tref je vooral een aaneengeregen lint van stoelen en parasols behorend bij de strandtenten, terwijl je langs de rotsachtige en steile kust in het natuurgebied rustigere stranden zonder vertier kan opzoeken.

De allermooiste stranden van de Marken zijn nog iets verder te vinden, net onder Ancona in het natuurgebied van Monte Conero. Hier lopen de kliffen tot aan de zee en kun je schitterend wandelen, vervolgens een frisse duik nemen bij idyllische strandjes en daarna flaneren en heerlijk ijs eten in de schattige dorpjes Sirolo en Numana. Veel van deze stranden hebben een Bandiera Blu, een kwaliteitskeurmerk dat gegeven wordt aan schone stranden

Natuurpark Monte Conero

De Monte Conero ten zuiden van Ancona vormt de enige echt ruige kustlijn van Le Marche. De berg rijst spectaculair uit de zee op tot een hoogte van meer dan 500 meter. De ligging halverwege het Italiaanse schiereiland maakt het tot een belangrijk ontmoetingspunt voor vele soorten noordelijke en zuidelijke Europese kustflora. Het park heeft ook een rijk vogelbestand.

De berg ligt pal naast zee en tegen de stad Ancona aan, waardoor een dagje Conero zeer afwisselend kan zijn. 's Ochtends in de koelte winkelen in de hoofdstad van Le Marche, dan lekker vis eten, daarna een siesta op 1 van de mooie strandjes en vervolgens een mooie tour over de berg, waar je een schitterend uitzicht hebt over de stad, de kliffen, de zee en de wijnvelden van de beroemde rode wijn Rosso Conero

Gola della Rossa-Frasassi park

Deze topattractie kan je eigenlijk niet overslaan tijdens een vakantie in Le Marche. Het natuurpark Gola della Rossa (de rode kloof) ten zuiden van Arcevia waarin de grotten zijn gelegen, is op zich al de moeite waard ! Je kan hier wandelen in een schitterende kloof met adelaars, valken, uilen en leuke dorpjes en lekkere restaurantjes waar je truffels en paddestoelen uit het park kan eten.

De grotten van Frasassi zijn de grootste van Europa en heel bijzonder. Het aparte van deze grotten is dat ze juist niet donker en nauw zijn en diep onder de grond verstopt zitten. Deze grotten zijn vooral enorm ruim en hoog en licht. In de grootste ruimte, 240m hoog, past zelfs de dom van Milaan! Een deel van de grotten is pas in de jaren '70 ontdekt en pas sinds 1974 is een deel opengesteld voor publiek. Nog steeds zijn ze bezig meer ruimtes open te stellen. Daardoor zijn alle voorzieningen heel modern. Een goede loopbrug leidt door alle ruimtes en sfeervolle verlichting richt de aandacht op de mooiste formaties van stalactieten en stalagmieten. Zo herken je bijvoorbeeld een ijsbeer en een moeder met een kind.

De grotten kunnen alleen bezocht worden onder begeleiding van een gids. De rondleiding door de grotten (in het hoogseizoen ook in het engels) duurt ongeveer anderhalf uur en is in de zomer heerlijk verkoelend, aangezien het in de grotten altijd 14 graden is. Meer info op www.frassasi.com

De Furlo-kloof

Het natuurreservaat van de Furlo-kloof op nauwelijks 15min van Ca'Tartufo e Mare bestaat uit imposante kliffen, ongerepte rotsen en authentiek groen. De steile kalksteen rotsen van de Furlo kloof zijn het leefgebied van een familie gouden arenden. De weg door de kloof maakt nog steeds gebruik van de tunnel die in de romeinse tijd gemaakt is. Dit gebied is historisch belangrijk, want hier versloegen de Romeinen Hannibal. Langs het water van de rivier Cardigliano heb je strandjes die uitnodigen om even te rusten of in het water te baden, en er zijn ook heerlijke (truffel)restaurants!

Monte Catria

Deze berg van 1700m hoog is zichtbaar van op vele plaatsen in de regio, ook van Fratte Rosa (30 tot 40min). Rond de berg is een groot natuurreservaat, een tocht naar de top van deze berg is een leuke uitstap in alle seizoenen. 's Zomers brengt deze top zalige verkoeling op warme dagen, er zijn openbare barbecues langs de weg of je kan er leuk picknicken. Je bereikt de top met de wagen via een heel mooie weg of met een kabelbaan vanuit het dal. Natuurlijk is dit ook een prachtig decor voor een wandeling in de herst, of om Le Marche in de lentezon te overschouwen. In de winter wordt er geskied op deze berg. Een uitstap naar de Monte Catria is heel leuk combineerbaar met een bezoek aan het kasteel van Frontone aan de voet van de berg.

Het Parco Naturale dei Monte Sibillini

Dit natuurpark dankt zijn naam aan Sibylle, de vrouw uit de Griekse mythologie die in een grot in deze bergen zou gewoond hebben. Dit gebied is zowel in de zomer (wandelen) als in de winter (skiën) interessant. In het park ligt de Monte Vettore, met zijn 2476m de hoogste berg van Le Marche. In dit park zouden, naast arenden, buizerds, valken, haviken,... ook nog wolven rondzwerven...

Het meer van Cingoli

Dit heerlijk verfrissende stuwmeer ligt in het midden van Le Marche. Hier is het minder druk dan aan het strand, waardoor het ideaal is voor een korte zwemstop om de dag fris te beginnen of af te sluiten. Natuurlijk is het ook makkelijk de hele dag uit te houden op één van de twee strandjes met ligbedden, waterfietsen en barretjes. Het is aan te raden een waterfiets te huren en zo midden op het meer in het diepe frisse water te duiken.

Cingoli zelf is een heel gezellig stadje waar in de zomer 's avonds vaak veel te doen is, met name in de schaduwrijke bomenlaan die naar de poort van het stadje loopt. Vanuit Cingoli heb je, dankzij de hoge ligging (631 meter) een heel mooi zuiticht over de streek.

  • Facebook Social Icon

Charm in Le Marche

  • Facebook Social Icon

 

 

 

 

 

 

 

 

Casa Tartufo e

Mare

 

 

 

 

 

 

 

 

Charm in Le Marche

@ Copyright Casa Tartufo e Mare

tartufoemare@gmail.com

(+32) (0)485.51.38.68