@ Copyright Casa Tartufo e Mare

/Le Marche, the most well kept secret in Italy

Watch 'Le Marche

by Zucchero' !

Watch 'Dustin Hofman

loves le Marche' !

Le Marche is een regio in Midden-Italië die ook wel het 'best bewaarde geheim van Italië', 'het nieuwe Toscane' of het 'Toscane zoals het was voor de toeristen' genoemd wordt. Het is één van de mooiste gebieden van Italië en biedt de perfecte mix van rust, ruimte, gastvrijheid, cultuur, heerlijk eten en schitterende natuur. De Marchigianen (plaatselijke bewoners) zijn erg vriendelijk en trots op de schoonheid van hun streek. Kenmerkend zijn de vele goed onderhouden middeleeuwse dorpen en burchten waar de tijd lijkt stil te hebben gestaan. En in de kleine en grote steden valt veel kunst en cultuur te ontdekken.

Le Marche kreeg zijn naam dankzij het Duitse Mark, wat grens betekent: de streek was vroeger een grensgebied, afgeschermd in het westen door de Apennijnen en in het oosten door de zee. Het is de enige Italiaanse regio met een meervoudsvorm, misschien vanwege de grote variëteit aan landschappen, haar prachtige kustlijn, de bergen in het binnenland en het glooiende heuvellandschap daartussen of misschien vanwege de vele dialecten die er gesproken worden, wie weet...

Je vindt Le Marche in Midden-Italie, in het oosten grenzend aan de Adriatische zee en in het westen aan Umbrië en Toscane. De Marken worden in het noorden begrensd door Emilia-Romagna en door de Abruzzen in het zuiden. De streek heeft een schilderachtig heuvellandschap met een deels vlakke kuststrook (afwisselend zand-en kiezelstranden) en bergketens landinwaarts. Tussen zee en bergen liggen slechts zo'n 50 kilometer. Het hoogste punt van de Marken is de Monte Vettore (2476 m) in het Sibillini gebergte. De ruige schoonheid van deze bergketen die deel uitmaakt van de Apennijnen nodigt uit tot het maken van vele wandeltochten en bergbeklimmingen. En in de winter wordt hier ook volop geskied !

De 180 kilometer lange kust is een aaneenschakeling van uitgestrekte zandstranden onderbroken door de rotskusten en idyllische baaien van de twee natuurparken: de Conero zuidelijk van Ancona en Monte San Bartelo ten noorden van Pesaro. 10% van de oppervlakte van De Marken is beschermd natuurgebied en in veel badplaatsen langs de kust wappert de Bandiera Blu, de blauwe vlag die aangeeft dat de kwaliteit en de zuiverheid van het zeewater en de zorg voor het milieu op die plaats in orde zijn.

Vlak na de vlakke kustlijn begint het heuvellandschap dat ongeveer 70% van de regio beslaat. Waar je ook rijdt, na iedere bocht verschijnt er een verrassend uitzicht op het indrukwekkende heuvellandschap. Kenmerkend voor dit gebied is de lappendeken van kleuren, van vele tinten groen van de olijfgaarden en wijngaarden tot het goudgeel van het graan en de zonnebloemen. Het landschap kent schitterende vergezichten en leent zich uitstekend voor het maken van wandel- , fiets- en paardrijtochten. Ook met de auto, motor of vespa kun je er mooie tochten maken.

Elk dorpje heeft wel een restaurant waar de kok met veelal lokale ingrediënten heerlijke, typisch Italiaanse, gerechten weet te creëren. Verse pomodori (tomaten), artisjokken, courgettes, truffels en heerlijk geurende kruiden en prosciutto maken deze regio tot een waar culinair feest. Door de nabijheid van de zee kan je op vele plaatsen ook genieten van heerlijke visgerechten. Interessant om weten is dat De Marken de basis vormen van de biolandbouw in Europa! Veel Marchigianen hebben een eigen groententuin en vaak kun je op plaatselijke markten verse groenten, kruiden en fruit uit eigen 'orto' kopen. En op zomerse zwoele avonden kan je genieten van talrijke witte en rode (bio)wijnen : de meest voorkomende druivensoorten zijn de Bianchello, de Verdicchio en de Sangiovese.

Tot in de jaren 70 was Le Marché een streek van landbouwers, maar sindsdien zijn er in honderden dorpen en steden kleine ondernemingen gesticht die onderdelen maken van ongeveer elke grote industrie (kleding, schoenen, papierwaren enz). De kans dat je schoenen uit de Marken komen of dat je je krant leest op papier uit Fabriano is dus zeer reëel. De Marché regio behoort tot de rijkste van Italië en kent de laagste werkloosheidscijfers van het land. Vooral de kledingindustrie bloeit hier volop, in praktisch elke stad vind je dan ook talloze trendy shops en outlets van bekende (italiaanse) modemerken.

Maar Le Marche beschikt ook over o.a. over 500 pleinen, 1000 belangrijke monumenten, 200 Romaanse kerken en nog duizenden uit andere tijden, 71 schitterende historische theaters, 246 musea en meer dan honderd bijzondere stadjes die stuk voor stuk zeer de moeite waard zijn om te bezoeken. Een groot voordeel van de Italiaanse regio Le Marche is dat je in alle rust van al het moois kan genieten. De streek is authentiek en ongerept en nog relatief onbekend bij de toeristen, al kom je ze de laatste jaren steeds vaker tegen. De meeste toeristen zijn nog altijd de Italianen zelf die hun vakantie vieren aan de kust. In het binnenland, in de dorpen op de heuveltoppen en in de prachtige middeleeuwse stadjes is het ook in de zomer nog altijd rustig!

Dus, voor mensen die houden van Italië maar ook wel eens verder willen kijken dan Umbrië of Toscane, is Casa Tartufo e Mare een prachtige uitvalsbasis om De Marken te ontdekken!

Watch 'Le Marche

by Zucchero' !

Watch Raffaello and listen to Rossini's Opera Willem Tell and Barber of Sevilla!

  • Facebook Social Icon

Charm in Le Marche

  • Facebook Social Icon

 

 

 

 

 

 

 

 

Casa Tartufo e

Mare

 

 

 

 

 

 

 

 

Charm in Le Marche

@ Copyright Casa Tartufo e Mare

tartufoemare@gmail.com

(+32) (0)485.51.38.68