Casa Tartufo e Mare

@ Copyright Casa Tartufo e Mare

Charm in Le Marche

De belangrijkste steden van Le Marche zijn de hoofdstad Ancona, Urbino, Pesaro, Fano en het in het zuiden gelegen Ascoli Piceno.

Maar ook de vele kleine middeleeuwse stadjes in de buurt van Fratte Rosa zijn allemaal een bezoekje meer dan waard. In de nabijgelegen historische universiteitsstad Urbino, tevens UNESCO's werelderfgoed, bevindt zich het geboortehuis van Raffaello en het renaissancistische indrukwekkende Palazzo Ducale, tevens het Museo Nazionale delle Marche met een kunstcollectie van Raffaello en Piero della Francesca.

Er zijn het hele jaar door veel dorpsfeesten en culturele festivals in Le Marche. In Fratte Rosa zelf wordt ieder tweede weekend in augustus het feest "Oh Che Bel Castello" gehouden. En Pesaro is dan weer zeer bekend omwille van Rossini en het jaarlijkse opera festival.

Verder heeft Le Marche nog vele andere steden met prachtige bezienswaardigheden, en waar het ook 'goed shoppen en mensen kijken' is. Hieronder enkele voorbeelden van dorpjes en steden in de Marken die zeker een bezoekje waard zijn.

Fratte Rosa, Mondavio en Corinaldo

De Touring Club Italiano, heeft aan 100 dorpjes in Italie de oranje vlag, de Bandiera Arancione, uitgedeeld. Deze 100 dorpjes bieden alles wat je van een Italiaans dorpje verwacht: intacte stadsmuren, kleine straatjes, schattige pleintjes, leuke restaurantjes en een schitterende omgeving. Vele van deze perfecte dorpjes liggen in de buurt van Fratte Rosa. Corinaldo en Mondavio zijn de echte pareltjes van De Marken, met in Corinaldo als hoogtepunt de kerk en in Mondavio het fort.

Fratte Rosa was tussen de 11e en 13e eeuw de hoofdstad van de kleine staat Ravignana. Fratte Rosa heeft een goed bewaard historisch centrum met een doolhof aan kleine straatjes binnen het ommuurde centrum. Het Santa Vittoria klooster, zonder twijfel het meest belangrijke terracotta monument van de plaats, is nu een terracotta-museum. Fratte Rosa is immers beroemd vanwege de pottenbakkerijen waar het handgemaakte terracotta aardewerk nog altijd gemaakt en verkocht wordt.

Mondavio is een unieke plaats met een architectonische structuur die teruggaat naar de middeleeuwen en de renaissance. Het symbool van de stad is de versterkte burcht, een meesterstuk van de militaire architectuur uit die tijd. Het is in de 15e eeuw ontworpen door de beroemde architect uit Siena, Giorgio Martini. In Mondavio staan ook een aantal enorme middeleeuwse apparaten waarmee de vijanden aan de muren werden tegengehouden.

Corinaldo heeft nog altijd zijn 18 meter hoge muren uit de renaissance, die het oude centrum omgeven.

Er zijn veel artistiek en historisch interessante kerkelijke en publieke gebouwen.Ook waard om te bezoeken is de Civica Raccolta dArte Claudio Ridolfi, een collectie schilderijen uit de 17e en 18e eeuw.

De heilige Maria Goretti Corinaldo is hier geboren. Bezoek in juli zeker het middeleeuwse stadsfeest in Corinaldo !

Ook andere dorpjes in de nabijheid zijn prachtig, zoals Sant'Ippolito dat bekend is voor zijn sculpturen, of ook Orciano, Barchi...

Fossombrone is het dichtst gelegen stadje bij Fratte Rosa. Fossombrone is een zeer gezellige oude stad aan de Metauro-rivier. De hoofdstraat Corso Garibaldi met zijn talrijke zijstraatjes is een gezellige winkelstraat, waar het ook in de zomeravonden aangenaam vertoeven is. Naast de 'cattedrale' zijn er ook interessante musea zoals het archeologisch museum, met historische vondsten uit de Romeinse site op de Via Flaminia, de oude baan naar Rome. Fossombrone is ook gekend wegens de aanwezigheid van het atelier van Bikkembergs, wiens naam je veelvuldig terugvindt in het straatbeeld en meerdere outlets. Fossombrone heeft ook een aantal leuke restaurants.

Pergola is een leuk stadje gesticht in 1234 in een gebied waar veel vondsten uit de steentijd, Umbrische, Etruscische, Keltische en Romeinse tijd opgegraven zijn. In het oude centrum is het mogelijk veel gebouwen te zien met een typische middeleeuwse structuur: torens, spitsbogen en bas-reliëfs samen met vele mooie kerken die de belangrijkheid van de stad aangaven. Het is de moeite waard om de Romeinse beelden (Bronzi Dorati) in het museum te bekijken.

Omgeven door de typische Marchigiaanse heuvels, dankt San Lorenzo in Campo zijn stichting aan een Benedictijner abdij die teruggaat tot de 7e eeuw. Het is één van de meest belangrijke Romaans-gotische monumenten in Le Marche. Vlak bij de abdij ligt het Della Rovere paleis met het Tiberini theater en het archeologisch museum voor het Suasa gebied. Het is ook leuk om een omweg te maken via Montalfoglio en San Vito sul Cesano .

Urbino is één van de belangrijkste steden in Le Marche, en zeker ook één van de mooiste zoniet de allermooiste. Het historisch centrum is opgenomen op de wereld erfgoedlijst van de UNESCO.

In de tweede helft van de 15e eeuw nodigde graaf Federico da Montefeltro de grootste schilders, dichters en geleerden uit die tijd uit in één van de mooiste renaissance paleizen van Italië.

Dit paleis huisvest nu de Galleria Nazionale delle Marche met een opmerkelijke collectie schilderijen van Rafaello en Piero della Francesca. Deze universiteitsstad is prachtig gelegen, en het rondkuieren door de oude stad met zijn grote hoogteverschillen kan je zalig afsluiten op één van de vele terrasjes of restaurants.

Ook Fano is een leuke stad aan de kust, waar je makkelijk strand en cultuur kan combineren. Het kleurrijke oude centrum, met de cattedrale en de oude straten, is leuk om te bezoeken op elk moment van het jaar. Op en rond het centrale plein, met de fontein van Fortune, is de wekelijkse typisch zuiderse markt van Fano een aanrader. Het tweede weekend van de maand wordt er een erg gezellige antiekmarkt gehouden. De winkelstraten bieden hele leuke winkels in het oude centrum van de stad. Met de zee vlakbij is Fano een ideaal dagje uit. De stranden rond Fano zijn leuk, net als de buurt rond de haven met zijn lekkere visrestaurants. En mis zeker ook de Romeinse feesten met de historische optocht niet in de maand juli.

Senigallia is een leuke stad aan het strand, bekend om de goede visrestaurants en het mooie fluwelen strand (spiaggia di velluto). Langs het strand loopt een leuke boulevard waar het 's avonds en in de weekenden enorm druk is. Ideaal voor mensen kijken, ijsjes eten en zelf flaneren. Langs deze boulevard liggen leuke strandtenten, visrestaurants & pizzerias en zelfs twee sterrenrestaurants. In het centrum zijn leuke winkels en meer wijnbarretjes en restaurantjes te vinden. Senigallia stijgt boven de status van provinciestadje uit, je komt dan ook veel goed geklede mensen tegen, die je eigenlijk alleen in Rome of Milaan verwacht. Neem dus naast bikini ook een jurkje, een lange broek en je zonnebril mee...

Le Marche heeft aan de kust vele mooie, rijke en belangrijke plaatsen. Vanuit het noorden zijn Pesaro, Fano, Senigallia en Ancona de belangrijkste. Pesaro is zeker een dagtrip waard, omdat ook de omgeving veel te bieden heeft. In het noorden ligt het mooie natuurgebied San Bartolo. Je kunt hier een mooie toer maken langs de kust, waar kleine weggetjes je naar verlaten strandjes brengen. De kleine dorpjes Casteldimezzo, Gabbice Monte en Gabicce Mare zijn leuk om te bezoeken. Ook vind je ten noorden van Pesaro het plaatsje Gradara, een bijzonder ommuurd en vrij toeristisch museumstadje waar je op de wallen kan rondlopen en waar je het kasteel kan bezoeken.

Pesaro zelf biedt mooie winkels en een mooie boulevard. Ook architectuurliefhebbers kunnen hier hun hart ophalen aan de mooie Jugendstil, Art Nouveau en Liberty villas. Muziekliefhebbers zijn ook op het goede adres: Pesaro is de geboortestad van de componist Gioachino Rossini. Je kan het Rossini-museum in zijn geboortehuis bezoeken. Ieder jaar wordt er dan ook in augustus het Rossini Opera Festival georganiseerd. Voor lunch of diner is de oudste Osteria La Guercia van de stad een leuk adres.

Ancona is de hoofdstad van de Marken en ook meteen de grootste en drukste stad. De ligging van de stad is bijzonder. Ancona ligt in een baai aan de Adriatische kust tegen de mooie Monte Conero aan. Hierdoor kan je het winkelen combineren met een bezoekje aan de haven van Ancona, waar grote ferries naar Griekenland en Kroatie vertrekken. In de haven is ook het mooie monument Lazaretto te bezoeken. Dit in het water gebouwde fort was vroeger een gevangenis en quarantaineplaats voor zeelieden. De Duomo San Ciriaco is ook hoogst interessant, niet alleen als bouwwerk maar ook voor het uitzicht wegens de ligging bovenop de heuvel aan het water.

Een leuk alternatief is een wandeling door de stad naar het Monumento ai Cadutti (het monument voor de gevallenen van de oorlogen). Vanaf hier heb je een schitterend uitzicht over de zee. Ook loopt er een weggetje naar het strand recht onder het monument. Dit strandje is vooral bijzonder door de vele versierde grotten waarin de vissers hun bootjes bewaren.

Of je wisselt een bezoek aan de stad af met een bezoekje aan het strand. De stranden van het Parco de Monte

Conero zijn het mooist. Een bezoek aan dit natuurpark aan het water mag zeker niet ontbreken (zie Natuur).

De beroemde dom van Loreto zie je al vanuit de verte liggen. Deze dom is de reden waarom jaarlijks vele pelgrims naar Loreto komen. Binnenin de dom bevindt zich namelijk volgens de overlevering het huis van Maria. De Casa Santa maakt Loreto het Lourdes van Italië, een stad die altijd bruist van activiteiten rond het geloof. De vele nonnen rijden invaliden en zieken rond, rijen mensen wachten om te biechten of souveniers te laten zegenen en pelgrims leggen op hun knieën de laatste meters rond de het heilige huis af. Natuurlijk trekt Loreto ook veel andere toeristen aan, waardoor het een levendige stad is met veel winkeltjes en terrasjes.

Een van de leukere stadjes is het mondaine Jesi: een perfecte stadsmuur, leuke restaurantjes en een gezellig drukke binnenstad met mooie winkels. In Jesi gaat het dan ook om zien en gezien worden. In de zomer heeft de stad voor dit doeleinde zelfs vele terrasjes. Het oude centrum ligt wat hoger dan het nieuwere gedeelte en heeft nog een mooie muur die vrijwel helemaal intact is. De hoofd winkelstraat en het grote theaterplein liggen in een iets nieuwer gedeelte van de stad, maar als je onder de poort doorgaat kom je in het middeleeuwse deel met nauwe straatjes en vele kleine pleintjes. Om elke hoek vind je hier schilderachtige plaatjes, fototoestel meenemen dus.

Jesi heeft, zoals de meeste steden en dorpen van Le Marche een schitterend theater. De Duomo van de stad heeft een mooi en rijk interieur, maar vooral de bronzen deuren trekken veel bekijks. Ook is er een prachtig Pinacoteca, een oud Palazzo waarin de stad zijn schilderijencollectie bewaard. Jesi is ook bekend om z?n jaarlijkse Pergolesi festival ( aug - sept): Giovanni Battista Pergolesi was een van de belangrijkste vroege componisten van de opera buffa ( komische opera ).

Fabriano is voor schilders en tekenaars een bekende naam, het beste ambachtelijke papier komt namelijk uit deze papierstad. In het leuke en leerzame Papiermuseum kom je alles te weten over de geschiedenis van de Italiaanse papierindustrie en de ontwikkeling van het productieproces door de tijd heen. Er wordt nog steeds handmatig papier gemaakt in het museum, maar ze zijn vooral gespecialiseerd in een ander ambacht: filigrano, Italiaans voor watermerken. Met hele mooie technieken worden hier de mooiste watermerken in het handgeschepte papier verwerkt.

Een ander leuk en geheel niet saai museum is de oude farmacia, de apotheek. Het schitterende authentieke houten interieur en alle terracotta potten zijn bijzonder goed bewaard, je neemt echt een stap terug in de tijd. De kerk van Fabriano is ook erg leuk om te bekijken. Hier kan je namelijk links achterin de kerk een houten stellage beklimmen waardoor je hele mooie frescos van heel dichtbij kan bekijken.

De naam Montefeltro vindt zijn oorsprong in Mons Feretrus, de rots waarop San Leo is gebouwd. Deze naam is heel bekend in Le Marche, het was ook Federico da Montefeltro die het palazzo ducale liet bouwen in Urbino. Het fort van San Leo bovenop de rots wordt veelal als het mooiste kasteel van Italië genoemd dankzij zijn magistrale ligging en bijna magische constructie.

Helemaal in het zuiden van Le Marche, tegen de Abruzzen, ligt Ascoli Piceno. Dit stadje is weliswaar niet zo groot, maar wordt intimiderend mooi genoemd en bij de mooiste steden van Italië gerekend.

Hieronder volgen enkele aanraders net buiten Le Marche maar toch zeker ook te bezoeken vanuit Ca' Tartufo e Mare.

Niet zo ver van San Leo ligt San Marino, het kleine stadstaatje; dit zou waarschijnlijk de meest toeristische plaats van Le Marche zijn, maar goed, het hoort er dan ook niet bij, het is niet eens Italie! Met zijn 61 vierkante kilometer en 29.000 inwoners is San Marino nog niet eens de kleinste zelfstandige staat van Europa. Vaticaanstad en Monaco zijn nog kleiner. Het is wel de oudste republiek in van de wereld en schijnt al 350 jaar na Christus te zijn gesticht door bouwvakker Marino die op Monte Titano zijn toevlucht zocht en later heilig verklaard zou worden. De republiek heeft zijn onafhankelijkheid waarschijnlijk te danken aan de verscholen ligging tegen deze berg. Drie miljoen toeristen per jaar bestijgen Monte Titano met behulp van een kabelbaan. Zij brengen 50% van het nationaal inkomen binnen en nemen veel fotos, wijn, kaas en aardewerk mee terug. Ook de San Marinese Euros en postzegels verkopen goed... Maar ook de schitterende ligging en het schitterende uitzicht over de Adriatische Zee zijn goede redenen om San Marino eens te bezoeken als je toch in de buurt bent. Het is aan te raden dit buiten het drukke zomerseizoen te doen, aangezien het dan druk en warm kan zijn. Als je het historische centrum van San Marino bezoekt, wandel dan ook naar de drie torens op de drie bergtoppen bovenin de stad en daarna verder door het natuurparkje aan de voet van deze toppen. Dit is het mooiste en rustigste stukje San Marino. Of ga naar het rustige Italiaanse broertje San Leo, even spectaculair gelegen.

De meest middeleeuwse stad van Umbrië is Gubbio, wat duidelijk te zien is in de vele souvenirwinkeltjes met o.a. middeleeuwse wapens. Verder heeft Gubbio een heel mooi plein, dat als een balkon boven op de berg ligt en vanaf waar je enorm ver kan kijken. Op nauwelijks drie kwartier rijden van Casa Tartufo e Mare via een mooie route door de bergen en het natuurpark is dit een ideaal uitstapje naar één van de meest gekende plaatsen van Umbrië.

Iets verder Umbrië in, anderhalf uur over de schitterende S444, vind je het wereldwijd beroemde Assisi, dat een zusterschap heeft met San Fransisco en Betlehem. Een zeer schilderachtig stadje met veel mooie plekjes en pleinen. De stad is bekend om Sint-Fransiscus en zijn basiliek Basilica di San Francesco, wiens twee verdiepingen rijkelijk zijn gedecoreerd door een aantal belangrijke kunstenaars. Ook voor leken is het echt enorm de moeite waard, vooral als je het verhaal van Sint Fransiscus probeert te ontrafelen uit de schilderingen. Genietend op een terrasje of slenterend over de pleinen kan je al het moois op je laten inwerken.

Alle wegen leiden naar Rome... Binnen 3 uur met de trein sta je midden in de hoofdstad van Italie, met de auto gaat het wat sneller (net iets meer dan 200km). De weg erheen is mooi, je steekt van de ene kust naar de andere kust dwars door Italie. Ideaal voor een dagje of weekendje, Rome is het zeker waard. Je kan vanuit Casa Tartufo e Mares 's ochtends op een goede tijd met de trein vertrekken en 's avonds om 20.15 in Rome de trein terug pakken, een volle dag Rome dus. Ook een goed idee is vliegen op Rome, daar een aantal dagen doorbrengen en dan de rest van de vakantie bijkomen in de schitterende natuur van de Marken!

Watch Raffaello and listen to Rossini

  • Facebook Social Icon

Charm in Le Marche

  • Facebook Social Icon

 

 

 

 

 

 

 

 

Casa Tartufo e

Mare

 

 

 

 

 

 

 

 

Charm in Le Marche

@ Copyright Casa Tartufo e Mare

tartufoemare@gmail.com

(+32) (0)485.51.38.68